De gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling verminderen

Samenvatting van het onderzoek in het European Respiratory Journal

Elk jaar groeit het bewijs voor de gevaren van een slechte luchtkwaliteit. We hebben praktisch advies nodig over hoe we ons persoonlijk risico kunnen verminderen. Dit artikel bevat aanbevelingen over wat we zelf kunnen doen onze longen tegen luchtvervuiling te beschermen.

Aanbevelingen om het risico op luchtvervuiling in de buitenlucht te verminderen:

  • Laat de auto zoveel mogelijk staan. Ook in de auto worden we blootgesteld aan verkeersgerelateerde vervuiling. Pak liever de fiets of ga lopen.
  • Vermijd drukke routes.
  • Pas uw rijstijl en de instellingen van de auto aan. Trek niet te snel op, rem niet te hard en houd de ramen dicht. Stel de ventilator in op interne circulatie.
  • Let op de luchtkwaliteit, vooral bij het sporten. Vermijd verkeerszones en plan uw activiteit op basis van de voorspellingen van de luchtkwaliteit. Stop met trainen als u last krijgt van druk op borst of een piepende ademhaling.

Aanbeveling om het risico op luchtvervuiling in huis te verminderen:

  • Gebruik waar mogelijk schone energie om te koken, zoals elektriciteit of gas. Ventileer uw woning tijdens het koken.

Aanbeveling om het risico te verlagen:

Zorg voor uw longgezondheid en laat een eventuele longaandoening behandelen.

Waarom is dit alles belangrijk?

Deze aanbevelingen zijn praktische manieren om het risico op schade door luchtvervuiling te verlagen. In het volledige artikel beoordelen de auteurs de aanbevelingen op basis van de sterkte van het bewijs. Niet alle bewijzen zijn even sterk. Toch zijn de auteurs van mening dat alle aanbevelingen een positief effect kunnen hebben, aangezien zelfs de kleinste hoeveelheden luchtvervuiling schadelijk kunnen zijn.

Lees de oorspronkelijke research paper: Personal strategies to minimise effects of air pollution on respiratory health: advice for providers, patients and the public

Bron: https://erj.ersjournals.com/content/55/6/1902056
en de European Lung Foundation