Gezondheidstips

Hieronder vind je diverse praktische gezondheidstips:

Infecties voorkomen
  • Regelmatig handen wassen.
  • Hoesten/niezen in de elleboog.
  • Geen handen schudden.
  • Plaatsen vermijden waar veel mensen samenkomen en waar weinig ventilatie is.
  • Jonge kinderen die op een kinderdagverblijf komen zijn een bron van virussen. Nauw contact kan leiden tot meer ziektelast en is soms moeilijk te vermijden.
Roken en drugs

Rook niet en vermijd passief roken. Vraag aan anderen om niet in je omgeving te roken, zeker niet bij je thuis. Vermijd ook aanraking met andere stoffen in de lucht, zoals fijnstof, stuifmeel, landbouwbestrijdingsmiddelen, gassen en parfum. Gebruik geen drugs. Roken en drugs zijn slecht voor de lever en voor je algehele gezondheid.

Alcohol

Alcohol bij leverproblemen: Patiënten kunnen bij (risico op) leverschade beter geen of nauwelijks alcohol gebruiken.

Voeding
  • Een gezonde voeding zorgt voor voldoende afwisseling tussen verse groenten en fruit, brood, aardappelen of deegwaren, vlees, vis en melkproducten.
  • Voor mensen met COPD is het eten van eiwitten erg belangrijk. Dit kan door vlees, vis en melkproducten op het menu te zetten.
  • Zowel overgewicht als ondergewicht zijn ongunstig. Dieetadvies kan hier helpen.
  • Veel mensen met COPD hebben andere aandoeningen waarvoor de voeding aangepast moet worden. Bekijk dit met je arts.
  • Frequente kleine maaltijden zorgen voor minder kortademigheid bij het eten.

Zie de rubriek Voeding op deze website voor uitgebreide informatie.

Beweging

Bewegen is gezond. Voldoende dagelijkse fysieke activiteit zorgt voor een betere conditie en minder klachten van kortademigheid.
Van fysieke activiteiten zoals wandelen of fietsen word je mogelijk kortademig. Toch is het belangrijk om minstens 30 minuten per dag fysiek actief te zijn.
Fysieke activiteit hoeft geen sport te zijn! Wandelen en fietsen of andere activiteiten met voldoende beweging die jij leuk vindt, zijn hiervoor geschikt.
Bij fysieke activiteit mag je gerust wat kortademig zijn. Dit heeft geen schadelijke invloed op je ziekte. Als je erg kortademig bent, kun je tussendoor rustpauzes nemen om zo weer op adem komen en nadien te hernemen.

Gezonde geest

Door de onvoorspelbaarheid van je longziekte durf je soms geen plannen of afspraken meer te maken. Neem daarom initiatief op dagen dat je je goed voelt.
Je kortademigheid kan je soms somber maken, boos of ongerust. Daarom ben je nog niet depressief. Maar als piekeren je dag gaat overheersen, spreek er dan over met je arts.

Er is niets zo ontmoedigend als het gevoel voortdurend tekort te schieten. Zorg daarom voor ‘succeservaringen’ door iets te doen dat haalbaar is en dat je fijn vindt. Dit kunnen kleine dingen zijn!

Kort van adem is kort van stof. Spaar het praten over moeilijke dingen of negatieve gevoelens voor de momenten waarop je wat meer adem hebt.
Het gevoel van luchttekort is heel beangstigend. Maar soms kan angst meer de adem afsnijden dan de inspanning zelf. Probeer op te merken wat rustig of gespannen zijn met je adem doet.

Wanneer je zaken niet langer alleen aankan, kan je een beroep doen op een groot aanbod van professionele thuiszorg-diensten.  Zo kun je langer in je vertrouwde omgeving blijven. De Belgische overheid voorziet  in een aantal sociale voorzieningen (uitkeringen, vrijstellingen, verminderingen, premies) voor personen met een ziekte of een handicap. Informeer je hierover. Instanties zullen je graag helpen bij je aanvraag.

Sociale steun

Blijf je contacten met buren, vrienden en familieleden onderhouden. Blijf werken of hervat je werk als je dit aankan. Blijf je hobby uitvoeren of sluit je aan bij een vereniging. Hiermee voorkom je dat je in een sociaal isolement terecht komt en je eenzaam gaat voelen.

Sociale steun van familieleden helpt om je medicatie op tijd te nemen, om actief te zijn en om te praten over je emoties en praktische problemen. Aanvaard hulp als een zegen!

Thuis

Indien verplaatsingen thuis moeilijker worden, kan je een aantal aanpassingen in huis laten voorzien. Deze kunnen wanneer je jonger bent dan 65 jaar eventueel door het Vlaams agentschap worden vergoed.

Vermijd te hoge temperaturen in huis en temperatuurschommelingen. De ideale temperatuur in een leefruimte is 20°. In een slaapkamer is dat 14°. Je woning wordt best dagelijks grondig verlucht. Bij smog of bij warm weer blijf je beter binnen wanneer je ernstige COPD hebt.

Bron: COPD Leuven

Social media sharing