Zuurstof

Het menselijk lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Bij alfa-1-antitrypsinedeficiëntie met COPD kun je een tekort aan zuurstof hebben. Een behandeling met extra zuurstof is dan nodig. Dit kan even wennen zijn. Als je zuurstof gebruikt, kun je minder makkelijk op pad.

Bij mensen met COPD gaat er minder zuurstof via de longen naar het bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Door het zuurstoftekort kan de bloeddruk in je longen stijgen. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in je bloed nog verder af, wat slecht is voor je hart en andere organen. Om dit te voorkomen, krijg je extra zuurstof.

Klachten bij te weinig zuurstof

Heb je klachten als benauwdheid, verwardheid en sufheid? Dan kan de longarts onderzoeken of je te weinig zuurstof in je bloed hebt en een behandeling met extra zuurstof geven. COPD is met extra zuurstof niet te genezen, maar het kan wel je klachten verminderen.

Verschillende zuurstofsystemen

De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu. Je kunt niet zelf kiezen uit de verschillende soorten systemen. Welk apparaat je krijgt, hangt af van de hoeveelheid zuurstof die je nodig hebt en voor hoe lang. Je arts, ziektekostenverzekering en leverancier spelen een rol in de keuze. Bespreek je wensen met je arts.

Het bedrijf dat je zuurstof levert, zal aanvullende informatie geven. Bijvoorbeeld hoe het apparaat werkt, hoe je moet omgaan met storingen en hoe je het apparaat gebruikt op andere plekken, zoals tijdens vakantie.

Klik hier om de brochure Zuurstoftherapie van het Universitair Ziekenhuis Gent te downloaden.

 

Social media sharing