Plasmadonatie

Er is momenteel geen genezing voor Alpha-1, maar er zijn wel een aantal behandelingen ontwikkeld. Een van de meest vooruitstrevende behandelingen voor Alpha-1 long- en huidaandoeningen is augmentatietherapie, bedoeld om het voortschrijden van de longziekte te vertragen of voorkomen. Ondanks de veelbelovende resultaten en de bewezen kosteneffectiviteit van de augmentatietherapie zijn er maar weinig landen in Europa waar deze therapie wordt vergoed. In België wordt de behandeling alleen betaald voor patiënten bij wie de diagnose Alpha-1 vóór 2010 is gesteld, wat leidt tot ongelijkheid tussen Alpha-1-patiënten.

Augmentatietherapie

Bij augmentatietherapie wordt alfa-1-antitrypsine-eiwit uit het bloedplasma van gezonde menselijke donoren gehaald. Dit gezuiverde product wordt wekelijks per infuus toegediend om het gehalte aan AAT in het bloed en de longen van Alpha’s te verhogen.

Augmentatietherapie wordt, totdat andere therapieën beschikbaar komen, beschouwd als permanente en levenslange behandeling. Alpha-1Plus Belgium zet zich in om deze behandeling voor alle Belgische Alpha’s vergoed te krijgen.

Klik hier voor meer informatie over plasmadonatie.

Social media sharing